Gebiedspaspoort 2.0 voor Het Nieuwe Rivium voorgelegd aan de raad

Het Gebiedspaspoort 2.0 voor de megawijk ‘het Nieuwe Rivium’ langs de A16 is voorgelegd aan de gemeenteraad van Capelle aan den IJssel. In dit Gebiedspaspoort 2.0 zijn de kaders voor de gebiedstransformatie van het Nieuwe Rivium voor onder meer de aspecten stedenbouw-mobiliteit-wonen/werken-duurzaamheid aangegeven. Megaborn werkt met een integrale benadering het aspect mobiliteit verder uit in een duurzaam mobiliteitsconcept en een mobiliteitsstrategie. Het Nieuwe Rivium is een voor Nederland uitzonderlijk gebied met meer dan 5.000 nieuwe woningen op één vierkant kilometer. En dus een uitzonderlijke mobiliteitsopgave in een toch al bijzonder druk gebied.

Het Rivium

Het bedrijventerrein Rivium heeft op dit moment te maken met veel leegstand. Daarom wil de gemeente Capelle aan den IJssel het Rivium versneld transformeren naar een wijk waar ook wonen, winkels, horeca en hotels zijn.

Een levendig, bereikbaar én duurzaam werk-woongebied. Dat is de ambitie voor het Nieuwe Rivium. En die ambitie krijgt vandaag al vorm met het voornemen om er ruim 5.000 woningen te realiseren. Er worden nieuwe woonflats gebouwd en leegstaande kantoren getransformeerd naar gemengde vormen van wonen, werken en recreëren. De gemeente Capelle aan den IJssel en de provincie Zuid-Holland ondersteunen die initiatieven. De afgelopen periode hebben alle partijen met elkaar een gedeelde ambitie uitgewerkt voor de toekomst van het Rivium. Om nog meer partijen enthousiast te maken voor de transformatie van dit gebied en richting te geven aan de bouwopgave en de mobiliteitsaanpak, is er een gebiedspaspoort opgesteld.

Mobiliteit

Het bouwen van ruim 5.000 woningen op één vierkante kilometer in een sterk stedelijk gebied geeft bijzonder grote uitdagingen op het gebied van Mobiliteit. Om ervoor te zorgen dat de verkeer in de wijk niet vastloopt én het gebied het gewenste leefklimaat krijgt, werkt Megaborn een ambitieus integraal mobiliteitsconcept uit waar levendig, bereikbaar en duurzaam de kernwoorden zijn. Megaborn werkt hierbij conform de SUMP-methodiek (Sustainable Urban Mobility Plan) en de Aanpak Duurzaam GWW. Daarmee wordt een integrale aanpak stedenbouw-wonen/werken-mobiliteit geborgd en kan worden gestuurd op het realiseren van torenhoge ambities en duurzame mobiliteit. Dit leidt tot betere invulling van het gebied, een duurzaam woon- en werkklimaat en een daarmee samenhangende mobiliteitsaanpak. Een aanpak waarbij volop wordt ingezet op duurzame vervoerwijzen zoals de fiets, het openbaar vervoer en deelsystemen, maar ook op nog te ontwikkelen mobiliteitsconcepten.

Zie ook:

https://www.ad.nl/rotterdam/megawijk-met-5000-woningen-met-uitzicht-op-rotterdam-moet-helpen-tegen-woningtekort~a5cfa83a/

Deze website maakt voor een optimale werking gebruik van cookies. OK Toestaan Weigeren Lees voor meer informatie onze privacyverklaring privacy Cookie instellingen Dit veld is niet ingevuld De ingevulde tekst is te kort De ingevulde tekst is te lang