Megaborn bezoekt elk kwartaal een organisatie of project om daar lering uit te halen en kennis te delen onder de noemer Wij-uitjes. Tijdens het laatste Wij-uitje hebben we een bezoek gebracht aan Boomkwekerij Gebr. Van den Berk. Van den Berk is gespecialiseerd in het leveren van medium tot zeer grote maten bomen. Ze werken nauw samen met ontwerpers, gemeenten en aannemers. Megaborn werkt met Van den Berk in projecten in Valkenswaard en wij wilden meer weten over hoe zij de rol van bomen zien in een omgeving die klimaatbestendig en biodivers is.  

Van den Berk ziet hoe de klimaatzones aan het verschuiven zijn. Dit heeft effect op het type boom wat het goed doet in Nederland. De hitte, droogte en extremere regenval zullen hun weerslag hebben op bomen. Enerzijds hebben we bomen nodig die goed tegen hitte kunnen, met name in de bebouwde omgeving waar veel reflectie van gebouwen is. Anderzijds willen we bomen aanplanten die een overmaat aan regenwater en sterk fluctuerende grondwaterstanden kunnen weerstaan.  

Tijdens de rondleiding over de kwekerij van honderden hectare zagen we bomen in airpots (potvorm met openingen aan de zijkant), het effect van zonnebrand op een boom en een indrukwekkende plantaan. De kennisdeelmiddag sloten we af met een borrel en hapje in Sint-Oedenrode.

Een greep uit de leerpunten:

  • Het aanplanten van een veelheid aan soorten bomen maakt ons minder kwetsbaar bij veranderende omstandigheden.
  • Bij aanplanting is voldoende nazorg en groeiruimte noodzakelijk om ook op lange termijn de boom te behouden.
  • Pas de keuze voor het type boom aan op de lokale omgeving. Denk daarbij onder andere aan de bodem, mate van bebouwing en de beschikbare groeiruimte.
  • “Met een boom koop je tijd”. In een boom zit historie en bied je toekomst.
Deze website maakt voor een optimale werking gebruik van cookies. OK Toestaan Weigeren Lees voor meer informatie onze privacyverklaring privacy Cookie instellingen Dit veld is niet ingevuld De ingevulde tekst is te kort De ingevulde tekst is te lang