Vakmanschap, integer, betrokken en dichtbij. Deze Megaborn-kernwaarden vind je al in het eerste gesprek met Dirk Jan terug. Deze collega stort zich het liefst vol op de inhoud, maar ontwikkelt zich nu ook in de rol van projectleider. Wie is Dirk Jan en wat maakt zijn werk zo leuk?
Van tekenaar tot junior projectleider in 4 jaar
Tijdens zijn studie Civiele Techniek aan de Hogeschool Rotterdam begon hij zijn loopbaan bij Megaborn met een afstudeerproject dat zich richtte op de verschillen tussen traditioneel en duurzaam ontwerpen. Na zijn afstuderen begon hij ruim 4 jaar geleden bij Megaborn als tekenaar en ontwikkelde zich vervolgens op kantoor Gouda naar werkvoorbereider, bestekschrijver, ontwerpleider en nu junior projectleider. Deze stevige inhoudelijke basis zorgt ervoor dat hij nu ook in zijn rol als projectleider precies weet wat en hoe iets moet gebeuren.
De venige ondergrond is onvoorspelbaar
Dirk Jan's werkgebied ligt, dichtbij huis, in het westen van het land. Een regio die bekend staat om haar zettings-uitdagingen als gevolg van de veenrijke ondergrond. Juist deze problematiek maakt zijn werk extra interessant. “Die venige slappe ondergrond is soms echt onvoorspelbaar. Het gaat omhoog en omlaag en doet alles wat je niet verwacht. Om daar een wegconstructie of riolering aan te leggen vraagt een andere aanpak dan op zandgrond. Pak je dat niet goed aan dan wordt het een stuk lastiger een toekomstbestendig ontwerp te maken”.
Hoe hoger hoe gunstiger
Ook de steeds meer toegepaste klimaatrobuuste maatregelen zijn voor veengronden vaak net even anders. De waterdoorlatendheid van veen is veel lager dan die van zand, dus wadi’s of andere vormen van waterberging om regenwater tijdelijk vast te houden, zijn minder effectief dan voor zandgronden. “Een hoge grondwaterstand remt de autonome zetting wel af, dus hoe hoger het water staat, hoe gunstiger het is om bodemdaling tegen te gaan. Een hoge grondwaterstand is echter niet overal een optie. Het vraagt in projecten om een goed doordachte oplossing om bodemdaling tot een minimum te beperken.”
Projectleider met groene vingers
Na een week achter zijn bureau staat Dirk Jan het liefst met z’n laarzen in de klei (of veengrond) als hobby-hovenier. Zijn groene vingers zijn niet alleen beperkt tot zijn Megaborn-projecten, maar vinden ook hun weg in de tuinen van zijn vaste klantenkring. “Juist die afwisseling tussen binnen en buiten en denken en doen zorgt voor een mooie dynamiek”.
Meer weten over ons werk vanuit kantoor Gouda? Of over de werkzaamheden als projectleider? Laat het ons horen!
PS. Ben jij ook een vakman of vakvrouw die wil werken aan een veilige, toekomstbestendige en gezonde openbare ruimte? We zoeken nog werkvoorbereiders en projectleiders!