In de wijk Kienehoef in Sint-Oedenrode, gaat de komende jaren veel veranderen. De gemeente Meierijstad wil de wijk weerbaar maken tegen langere periodes van droogte en tegen intensievere regenbuien (‘droge voeten’). Uit onderzoek is gebleken dat bij weerextremen het riool het overstortwater niet kan verwerken en wateroverlast in de wijk Kienehoef kan optreden. In de wijk Kienehoef worden daarom maatregelen genomen om de leefbaarheid in de wijk te verbeteren.

In augustus 2019 heeft de gemeente na een uitgebreid proces met bewonersparticipatie een breed gedragen definitief bovengronds- en rioolontwerp gemaakt. Er is gekozen voor een robuust systeem van hemelwaterriolen, wadi’s en grote lijngoten. De wijk wordt vergroend en de  bestaande verhardingen worden vervangen door nieuwe betonnen en gebakken materialen.

Megaborn heeft in september 2019 de opdracht gekregen om het definitief ontwerp technisch uit te werken tot integraal RAW-bestek en tekeningen, de noodzakelijke onderzoeken uit te voeren en te assisteren bij de Europese aanbesteding. In een korte tijd zijn de vele technische oplossingen uitgewerkt en is het groenplan en materialisatie in nauw overleg met de gemeente en een stedenbouwkundig bureau bepaald. Begin 2020 vindt de aanbesteding plaats.

Provincie Noord-Brabant schrijft in het volgende artikel (klik hier) over het project Klimaatrobuust Kienehoef te Sint-Oedenrode en ziet dit project als voorbeeld voor hoe een wijk klimaatadaptief kan worden ingericht. Een selectie van maatregelen en leerpunten zijn in het artikel te lezen.

Wateroverlast in Sint-Oedenrode in augustus 2018

Wateroverlast in Sint-Oedenrode in augustus 2018. Bron: MooiRooi Krant, 13 augustus 2018.

Deze website maakt voor een optimale werking gebruik van cookies. OK Toestaan Weigeren Lees voor meer informatie onze privacyverklaring privacy Cookie instellingen Dit veld is niet ingevuld De ingevulde tekst is te kort De ingevulde tekst is te lang