Groen in de openbare ruimte: kies voor levensloopbestendige bomen!

Meer groen zorgt voor een aantrekkelijke en gezonde openbare ruimte. Bewezen is dat bomen de leefbaarheid en de waarde van de buurt verhogen. Niet voor niets staat groen in inrichtingsvraagstukken steeds hoger op de agenda. Groenbeheerders streven ernaar om het bomenbestand in hun gemeente gezond te houden. Bij Megaborn introduceerden we de ‘levensloopbestendige boom’ als hoofdrolspeler in de groene stad. 

Waarom levensloopbestendige bomen?

Volwassen bomen leveren de grootste bijdrage aan CO2-opname. Levensloopbestendige bomen leven zo lang mogelijk en komen tot volle wasdom. Ze zorgen voor hoogwaardig groen in de stad en zijn onmisbaar in ieder ecologisch systeem, ook in stedelijke omgevingen.  

Hoe leeft een boom zo lang mogelijk? 

Door gezonde wortels en voldoende groeiruimte. In onze ontwerpen creëren en behouden we optimale groeicondities voor bomen, zodat ze een leven lang meegaan. Een boom kan instabiel worden door onvoldoende groeiruimte. Naast wortelschade door graafwerkzaamheden is onvoldoende groeiruimte een oorzaak van omgewaaide bomen bij een storm. 

De juiste boom om de juiste plek

Op welke plek kan een boom zijn hele levensloop blijven staan? Dit onderzoeken we door eerst de bodemopbouw, grondwaterstanden en de aanwezigheid van kabels en leidingen in kaart te brengen. Op die manier kunnen we de juiste bomen op de juiste plek ontwerpen. Soms stellen we voor om minder bomen te plaatsen, zodat ze meer groeiruimte krijgen en een leven lang waardevol zijn.

Groen in de stad voor klimaatrobuuste inrichting

Het plaatsen van levensloopbestendige bomen in onze leefomgeving zorgt voor:

  • zuurstof
  • meer biodiversiteit
  • beschutting en verminderd hitte in de straat
  • de opslag van CO2
  • (mentale) gezondheid
  • een mooiere plek
  • oriëntatiepunten in de openbare ruimte
  • binding met stedelijke structuur

Samenwerken aan een groene openbare inrichting?

Neem contact op met onze adviseurs!

Deze website maakt voor een optimale werking gebruik van cookies. OK Toestaan Weigeren Lees voor meer informatie onze privacyverklaring privacy Cookie instellingen Dit veld is niet ingevuld De ingevulde tekst is te kort De ingevulde tekst is te lang