Van tekenaar tot integraal projectleider: Eric Artz heeft zich in zijn 20 jaar bij Megaborn nog niet verveeld. Wat maakt Megaborn zo leuk? De platte organisatie, de ontwikkelmogelijkheden en het feit dat “we als klein bureau grote opdrachten binnenhalen. ” Eén van die opdrachten is de gebiedsontwikkeling Veghels Buiten voor de gemeente Meierijstad.

Klimaatrobuuste wijken

En deze gebiedsontwikkeling is anders dan anders. Het landelijk gebied tussen Veghel en Erp behoudt zijn waarden door clusters met woningen naadloos te laten overgaan in het bestaande landschap. "We doen de complete technische voorbereiding van gehuchten, erven, zelfs kloostertuinen", legt Eric uit. "Ons doel is niet om te verstedelijken, maar om natuurlijke, groene ruimtes te creëren waar wonen past binnen de landschappelijke waarden en verweven is met de natuur." We realiseren woonwijken die klimaatrobuust zijn. Daarom is de openbare ruimte voor 40% toebedeeld aan water en groen!

Duurzame gebiedsontwikkeling

"Groen tenzij" is het motto dat de gemeente Meierijstad in de gebiedsontwikkeling Veghels Buiten hanteert, waarbij onnodige verharding plaatsmaakt voor groen. Dit principe wordt zelfs doorgevoerd in de verkeersontsluiting van het Noord-Oost-project, waarvoor Megaborn een verkeersstudie heeft uitgevoerd in voorbereiding op de bouw van ca. 1200 woningen. Dit alles met al doel: het zo veilig en efficient mogelijk afwikkelen van het verkeer met behoud van zoveel mogelijk groen. In Veghels Buiten wordt duurzaamheid niet gezien als bijzaak, maar als een cruciaal element in de ontwerpfase.

Vroeg betrokken, écht uitvoerbaar

Deze groene ruimtelijke ontwikkeling levert wel de nodige technische uitdagingen op en dit is waar Eric de gemeente bij ondersteunt. Zo werkt hij aan het vertalen van prachtige visuals naar technisch haalbare oplossingen en de uitvoering daarvan. Van het opstellen van de LIOR tot bouw- en woonrijpmaken en van bewonersavonden tot uitvoeringsbegeleiding. “We zijn al vroeg in het proces betrokken waardoor we ervoor zorgen dat het stedenbouwkundig beeldkwaliteitsplan ook echt uitvoerbaar is”.

Partnerschap met kwaliteit voorop

Naast de ruimtelijke inpassing is ook de diepgaande samenwerking uniek. "We zijn niet alleen uitvoerders, we zijn partners," benadrukt Eric. "We werken samen met stedenbouwkundigen, overheden en bewoners. Het gaat om kwaliteit, betrokkenheid en soms om het navigeren door complexe beleidsregels." Dit partnerschap strekt zich uit van technische tekeningen tot het bijwonen van bewonersavonden, waar we daadwerkelijk samen de omgeving vormgeven.

Het belang van taal

Waar we als Megaborn daarin een groot verschil maken is het spreken van dezelfde taal. Want al kan een projectleider uit Friesland nog zo goed zijn, ongemerkt zorgt de Friese tongval toch voor barrières in Noord-Brabant. Wij wonen en werken dichtbij onze klanten. “Als geboren Brabander ken ik de belangen en uitdagingen van gemeente Meierijstad en kan ik daar goed over mee praten”.

Van A tot Z 

Van gescheiden rollen naar partnerschappen en van verstedelijking naar groene ontwikkeling: "ieder project brengt iets nieuws om te leren." En dat maakt ons werk zo waardevol. “Het is niet alleen maar ‘handjes en capaciteit’, het is partnerschap, meedenken en innoveren van A tot Z.” En dat is precies wat de gemeente Meierijstad nodig heeft.

(Afbeelding Google 2023)

Deze website maakt voor een optimale werking gebruik van cookies. OK Toestaan Weigeren Lees voor meer informatie onze privacyverklaring privacy Cookie instellingen Dit veld is niet ingevuld De ingevulde tekst is te kort De ingevulde tekst is te lang