Wat is de rol van MaaS in de mobilteit van de toekomst?

Door: ing. Thomas Jonkers, Adviseur mobiliteit

Mobility as a Service, oftewel MaaS. MaaS is een digitaal multimodaal platform, waarbij de reiziger zijn reis van A naar B kan plannen, boeken en betalen. Het idee achter MaaS is te vergelijken met het voorbeeld van Netflix: mensen betalen voor de dienst, niet voor het bezit. De reiziger hoeft niet meer te investeren in vervoersmiddelen, maar kan doormiddel van een MaaS-app bijvoorbeeld een deelauto of deelfiets huren. De reiziger kan kiezen uit meerdere (duurzame) vervoersalternatieven. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ziet in MaaS kansen om de files te bestrijden en de mobiliteit duurzamer te maken.

MaaS komt maar moeizaam van de grond doordat vervoersaanbieders huiverig zijn om data te delen met andere partijen. Dit is immers noodzakelijk om tot één digitaal platform te komen. Vervoersaanbieders hebben een eigen digitaal platform en zien MaaS als een mogelijke bedreiging voor hun verdienmodel.

Omdat het de vervoersmarkt niet lukt om uit zichzelf een MaaS-platform op te zetten, heeft het ministerie zeven opschaalbare MaaS-pilots in verschillende regio’s opgezet. Het ministerie heeft hierbij ‘spelregels’ opgesteld, waardoor elke vervoersaanbieder een eerlijke kans krijgt om zich te profileren binnen het MaaS-platform. Rijksoverheid heeft hierin de rol als toezichthouder, zodat wordt voorkomen dat één vervoersaanbieder een monopolypositie krijgt. Meer vervoersaanbieders zijn bereid om data te delen op één digitaal MaaS-platform, omdat het ministerie als betrouwbaar tussenpersoon fungeert.

Thema’s zoals privacy en databeveiliging spelen een grote rol in het verkrijgen van draagvlak van de Nederlandse bevolking. Neem als voorbeeld de corona-app. Wie gelooft de overheid dat de app volledig anoniem is en geen gegevens over de gebruiker en de gebruikerslocatie verzameld? En als je de overheid vertrouwt, zijn mijn gegevens dan wel veilig? Een beveiligingsbedrijf bleek vorige maand in staat slimme verkeerslichten met data te hacken. Of MaaS een succes wordt, hangt af van in hoeverre dataveiligheid wordt gegarandeerd richting vervoerders en gebruikers.

Wilt u meer weten, neem dan contact op met Thomas Jonkers via thomas.jonkers@megaborn.com

Deze website maakt voor een optimale werking gebruik van cookies. OK Toestaan Weigeren Lees voor meer informatie onze privacyverklaring privacy Cookie instellingen Dit veld is niet ingevuld De ingevulde tekst is te kort De ingevulde tekst is te lang