Help! De weg verzakt…
Door: ing. Dirk Jan Pols, Engineer
Toekomstbestendige woonwijken in West-Nederland
Het westen van Nederland leeft onder de zeespiegel in een zettingsgevoelig gebied. In de bebouwde omgeving merk je dat de opstap naar de voordeur steeds groter wordt. De gemeente moet de straat van tijd tot tijd ophogen. Dit brengt regelmatig kosten met zich mee als de straat elke keer weer open moet. Om zettingen tegen te gaan adviseert Megaborn afhankelijk van de situatie zettingsarme constructies. Dit doen we vanuit ons nieuwe kantoor in Gouda.
De weg in evenwicht
Megaborn berekent de constructieopbouw, zodat de constructie niet te zwaar is en tegelijkertijd niet opdrijft. De openbare ruimte zakt dan niet meer door het eigen gewicht van de constructie, maar alleen nog door de autonome zetting in het gebied. Door de zetting op deze manier te beperken, hoeft de openbare ruimte niet meer zo vaak opgehoogd te worden. Dit levert een kostenbesparing op en minder overlast voor de bewoners.
Schuimglas als wegfundering
Megaborn heeft positieve ervaringen opgedaan met de toepassing van schuimglas als licht funderingsmateriaal. Schuimglas is een restproduct bij het produceren van glas, maar wordt nog weinig toegepast als wegfundering. Schuimglas is extra licht van gewicht, zodat er minder materiaal nodig is dan bij argex of bims. Het toepassen van schuimglas past in een circulaire economie waarin afval niet meer bestaat.
Wilt u meer weten, neem dan contact op met Dirk Jan Pols via dirk-jan.pols@megaborn.com